Wat dacht u van een terril beklimmen?

Overvloedige vegetatie, een scala aan vogelsoorten, amfibieën, insecten, een adembenemend uitzicht op de mijnketen, enz. De wandeling op en rond de terril du pétria combineert de geschiedenis van de zware industrie met biodiversiteit.

Dominique Stock is blogster bij Traveller's from Belgium en vertelt over haar aangename beklimming van de terril du pétria, een echte groene piramide die voortkomt uit onze mijnbouw.

Indrukwekkende flora en fauna

De terril du pétria, die als Natura 2000-gebied is geclassificeerd, ligt in Fontaine-l'Evêque. Dit natuurgebied beslaat verscheidene hectaren en biedt een uitzonderlijke biodiversiteit met verschillende ecologische niches: vijvers, plassen, droge weiden, bossen, enz. Naast interessante landschappen herbergt dit gebied ook een rijke fauna, van microscopisch kleine schepseltjes in droge of vochtige omgevingen, zoals libellen, tot dag- en nachtroofvogels zoals de buizerd, de torenvalk en de boomvalk, de witkopreiger, enz.

"Deze wandeling begint in het centrum van Fontaine-l'Evêque langs een doorgaande weg en trekt vervolgens door het Natura 2000-gebied. Het is heel verrassend om te zien dat de natuur haar rechten weer heeft opgeëist op de terrils die bestaan uit afval van de mijnbouw ... Wij hebben deze wandeling in december gemaakt. Wat een verrassing om meerkoeten, roofvogels, verschillende soorten bloemen, enz. tegen te komen in een relatief stedelijke context ... We zouden graag in de lente of de zomer teruggaan, want de fauna en flora zullen dan zeker nog weelderiger zijn ;-)

Grenouille 2

Een ongewoon uitzicht

In de tijd van de steenkoolwinning nam de stad Fontaine-l'Evêque door haar geografische ligging deel aan het economische leven van de industriegebieden van Charleroi en Het Centrum. De terril du “pétria” (wat “weiland” betekent in het Waals) ofwel “Siège n° 1”, kwam tot stand tussen 1870 en 1958, toen de steenkoolwinning werd stopgezet. De terril is ongeveer 220 meter hoog en werd geëxploiteerd voor de terugwinning van schalie en restkool. De rode aarde getuigt van inwendige verbranding of van de ophoging van een verbrandingszone.

"Bij het doorbladeren van het zeer trendy toeristische tijdschrift van de Dienst voor toerisme van Le Pays des Lacs, besloten we om deze buitengewone wandeling te gaan maken ... Het heeft altijd iets bijzonders om een terril te beklimmen ... Het is echt een beloning om de top te bereiken en volop van het panorama te genieten. Helemaal bovenaan is er een prachtig uitzicht over de oude mijnketen. Bij onze afdaling zagen we enkele prachtige vijvers en begrepen we al snel hoe waardevol het gebied is ..."

Pétria 4 copie

Een wandeling tussen stad en natuur

"De beklimming van de terril is een beetje lastig, maar perfect doenbaar voor gezinnen met kinderen vanaf 5 of 6 jaar ... Goede wandelschoenen, een rugzak met een kleine versnapering en u kunt op weg ;-) Hier kunt u de formidabele omvorming van een mijnsite tot een natuurgebied zien ... Er worden rondleidingen georganiseerd door lokale verenigingen en er komen vaak natuurkenners om het gebied te onderzoeken ... Wie zin heeft, kan aan de westkant de naburige terril nr. 2 "Calvaire” met een afgeplatte vorm proberen, of terril nr. 3 "Hougaerde", niet ver van het bos van Hougaerde in Leernes.”

Als u voor deze wandeling kiest, kunt u het GPX-bestand online downloaden via onze routebeschrijving ;-) Vergeet uw fototoestel niet om deze geweldige ervaring te vereeuwigen!

Pétria 6 copie