I love Viroinval!

Gepensioneerd steward Hans Vanden Berghe heeft al heel wat afgereisd, van Kenia tot India of de Niagarawatervallen tot New York! Viroinval, een charmante gemeente aan de Viroin, blijft echter zijn favoriet!

Dit Nederlandstalige inwoner van Denderwindeke vertelt ons over zijn onvoorwaardelijke liefde voor Viroinval in zijn boek “Van New York Tot Viroinval”.

Indrukwekkend natuurlijk erfgoed

Viroinval bestaat uit 8 typische dorpjes en biedt een schat aan natuurlijk erfgoed. De gemeente ligt namelijk op de grens van drie zeer verschillende natuurgebieden, met kalkgraslanden in het noorden en de bossen van de Ardennen in het zuiden. De rivier Eau Noire loopt ondergronds door de grotten van Neptunus, en komt weer tevoorschijn bij Nismes om weer samen te vloeien met de Eau Blanche en de Viroin te vormen. In het natuurpark Viroin-Hermeton is er de Fondry des Chiens, een waar meesterwerk van de natuur. Deze enorme, 20 meter diepe kloof met zijn indrukwekkende fauna en flora is een trekpleister voor toeristen.

“Ik heb deze prachtige streek ontdekt via de oom van mijn vrouw, Guido Fonteyn, een Vlaamse journalist die een chalet in Treignes heeft. Ik ben letterlijk verliefd geworden op de kalkgraslanden en de bossen... Dus besloot ik vijftien jaar geleden om een tweede verblijf te kopen in het hart van Viroinval. Deze streek is ideaal om te wandelen en de ongerepte natuur te ontdekken. Soms ben ik zelfs een geïmproviseerde toeristengids voor mijn Vlaamse vrienden die Wallonië bezoeken. Bij hun vertrek zijn ze gewonnen voor de streek en gaan ze met tal van prachtige herinneringen terug naar huis ;-)"

Fondry des Chiens 7

Een rijk en divers aanbod

De prehistorische grot met zijn musea, Treignes en het museumdorp, de archeologische sites, de ruïnes,... Het is een understatement om te zeggen dat Viroinval het ontdekken en/of herontdekken meer dan waard is! Er is ook de stoomtrein der drie valleien om een ritje te maken zoals mensen dat vroeger deden, of de heerlijke streekgerechten met de alom bekende escabeche in Chimay én de vallei van de Viroin. Bewegwijzerde wandelpaden leiden naar absoluut charmante en verrassende plekjes in de natuur.

“Wat mij vooral aanspreekt, is de schoonheid van de natuur... Evenals de sporen van de evolutie van de mens, die tijdens de wandelingen nog zeer aanwezig en zichtbaar zijn. De grotten herinneren ons aan de eerste mensen, de fondry’s, de steengroeven, de ruïnes van industriële installaties roepen het werk van weleer op. Het is namelijk zo dat je in Vlaanderen dit soort sporen van het verleden niet vindt... Er zijn geen grotten en heel weinig heuvels. Ik hou ervan om in de bossen te wandelen en de tijd te nemen om met de plaatselijke bevolking te praten...”

Chemin de fer à vapeur des 3 vallées 5

Een boek over Viroinval

Tijdens de recente Covid 19-pandemie begon Hans Vanden Berghe een boek te schrijven over zijn favoriete stad. Het boek behandelt het historische aspect van de streek en de verhalen over het verleden van een aantal legendarische plaatsen in de vallei van de Viroin. De auteur brengt zijn liefde voor de streek op subtiele en gedetailleerde wijze naar voren in zijn proza over watermolens, kastelen, fondry’s en de woeste, weelderige omgeving.

“Ik had gemerkt dat er maar weinig publicaties in het Nederlands over de streek waren. Dus heb ik inlichtingen ingewonnen over de streek en boeken gekocht in tweedehandswinkels zoals het Rode Kruis in Couvin, enz. Die varieerden van gewone romans tot eerder toeristische brochures, enz. Ik heb het boek uitgegeven voor eigen rekening... Met dank aan mijn zoons voor de foto's en de lay-out. Het wordt echt gedrukt op bestelling ;-)”

Het boek "Van New York tot Viroinval" is online verkrijgbaar en/of in sommige plaatselijke winkels en toeristische punten.

Fondry des Chiens 4