De zondagsmarkt van Charleroi: een traditie!

Al 150 jaar een echte instelling in Charleroi! Het is niet alleen een van de schilderachtigste en oudste markten van Wallonië, het is ook een van de grootste binnen een straal van 50 km.

Een Carolo traditie!

Al bijna twee eeuwen lang zetten tuinders zich op zondagmorgen in de straten van de bovenstad. De Carolos ontmoeten elkaar daar om hun inkopen voor de week te doen of om een wandelingetje met hun gezin te maken. Irène is 90 jaar oud en is een geboren Carolo. De markt maakt deel uit van haar zondagochtendroutine: "Ik ken de markt al sinds ik een kind was, en mijn moeder en ik gingen er altijd heen om onze weekboodschappen te doen. Je vindt alles op de markt van Charleroi! Je kunt je aankleden, winkelen, cadeaus zoeken. Omdat ik op mijn leeftijd niet meer kan rijden, brengt mijn zoon me om de groenten te kopen om mijn soep te maken. We komen altijd langs de kippenwinkel. Dan koopt mijn zoon zijn hamburger en we eindigen onze rondleiding bij het huis van 8 uur om een aperitief te drinken met mijn vrienden".

0024 SCE 3409 311021 2021 10 31 MARCHECHARLEROI

Meer dan een markt, een unieke sfeer.

Tussen de geur van gebraden kip en de kreten van de tuinders kunt u mensen rustig zien rondslenteren, ouders die snoep of een wafel voor hun kinderen kopen, oude stelletjes die stoppen voor een kopje koffie op het terras. Isabelle, een tuinder met een fruit- en groentekraam, staat al vele jaren elke zondag op dezelfde plaats. Je kunt haar in de verte horen roepen: "We maken gebruik van de aanbieding, witlof, wortelen, bloemkool, 5 euro!" Voor haar is de markt van Charleroi uniek: "Ondanks de verandering van het circuit door de werken in de Bovenstad, zijn we al bijna 40 jaar elke zondag vanaf 5 uur aanwezig. Voordat ik de zaak overnam, was het mijn moeder die de winkel oprichtte. Toen hadden we niet zoveel variatie als nu, maar we zien dezelfde klanten die trouw zijn van generatie op generatie. We hebben een oudere dame die elke zondagmorgen haar groenten komt halen met haar kleindochter van in de twintig. Ze komen samen en doen hun inkopen voor de week. We nemen de tijd voor een praatje en de klanten gaan blij weg. Het is een warme familiesfeer".

0029 SCE 3425 311021 2021 10 31 MARCHECHARLEROI

Wil je op een zondagmorgen uitgaan?

Heb je geen ideeën voor zondagse activiteiten? Waarom begint u de dag niet met een ontdekkingstocht door Charleroi en zijn markt? Liliane en Jean komen uit Rijsel en besloten op een zondag de streek te bezoeken: "We hoorden toevallig over de markt van Charleroi en aangezien Rijsel op ongeveer een uur met de trein ligt, besloten we om de stad op een andere manier te ontdekken. We maakten van de gelegenheid gebruik om naar het Maison du Tourisme te gaan, dat op een steenworp afstand van de markt ligt, en we namen elke keer een andere brochure mee. We hebben de Art Nouveau wandeling gedaan, deze zondag doen we de street art wandeling, en volgende maand proberen we Totemus! We hoorden dat de taverne van de Tempeliers weer open was. Het is een kans om van een goed biertje te genieten, een must!"

0027 SCE 3418 311021 2021 10 31 MARCHECHARLEROI

Net als Liliane en Jean, maak gebruik van je zondag om naar de markt te gaan. Het is een gelegenheid om Charleroi op een andere manier te ontdekken!