Kleine man, groot strateeg: tweehonderdste sterfdag van Napoleon

Onze geschiedenis is gemarkeerd door de doortocht van de keizer op ons grondgebied.
We nemen je mee naar de plek van zijn laatste gevecht.

Napoleon in Fleurus

Napoleon! Deze naam wekt nog steeds hartstochten op! Een razendsnelle sociale opkomst, militaire heldendaden, maar bovenal, zijn beroemdste en laatste nederlaag: Waterloo!
Vers ontscheept van zijn geboortestreek Corsica, voegde hij zich bij het Franse leger waarvan hij generaal werd. Charleroi, dat in 1804 tot keizer werd uitgeroepen, werd een deel van zijn keizerrijk.
Tijdens zijn veldtocht van 1815 trok Napoleon door Wallonië en meer bepaald op het grondgebied van Charleroi Métropole, om zijn reis te beëindigen met zijn laatste veldslag.
De eerste etappe van Napoleon's reis: de stad Fleurus. Dankzij de applicatie Runnin'city ontdekt u al rennend of wandelend de stad en haar monumenten, maar vooral de posities die de Franse en Pruisische troepen in 1815 innamen.
We ontmoetten Sara die de "Napoleon 1e in Saint-Amand" route liep. Zij deelde haar ervaring met ons: "Ik heb dit circuit afgelegd door ongeveer 9 km te lopen. De applicatie wijst ons de weg en begeleidt ons met historische commentaren over de plaatsen en monumenten! Ik had de indruk de laatste dagen van Napoleons epos te herbeleven en de landschappen en plaatsen te ontdekken waar de keizer verbleef".

394 A7997

Het kleine verhaal achter de grote!

Stop tijdens uw wandeling bij het Château de la Paix in Fleurus.
U zult de slaapkamer van Napoleon ontdekken, een reconstructie vergezeld van een scenografie die u in de sfeer van die tijd zal onderdompelen. Een paar interessante details zijn door de kamer verspreid en zullen geschiedenisliefhebbers bekoren. De Napoleonzaal is open voor het publiek op afspraak. Het bezoek wordt opgeluisterd door de vertoning van twee educatieve films. Sara, die nieuwsgierig is naar de tijd van Napoleon in Fleurus, vertelt ons: "Dankzij de rondleiding die op Runnin'city wordt voorgesteld, heb ik het kasteel van Paix kunnen ontdekken, maar ook de stad Fleurus via de steegjes en historische monumenten waarvan ik het bestaan en de band met Napoleon niet kende. Het is erg prettig om met uitleg rond te lopen, je hebt het gevoel dat je begeleid wordt door een gids."

394 A8091

De laatste overwinning voor de ultieme nederlaag!

Wilt u zich onderdompelen in de tijd van het Grande Armée? Het Ligny 1815 Museum is een zintuiglijke reis met talrijke voorwerpen om aan te raken en op te tillen, een ludieke en interactieve contextualisering, waardoor kinderen en volwassenen zich in het hart van de geschiedenis kunnen onderdompelen.
De directeur, Benoît Histace, schetst de belangrijkste kenmerken: "Ons museum richt zich op de menselijke kant van de strijd, door de gevolgen voor de dorpen te laten zien. Het is een participatief bezoek, waarbij u de geschiedenis met uw vingertoppen kunt aanraken. Wij hebben ook een archeologieruimte: wij gaan verder dan het historische thema en houden ons bezig met de instandhouding van het erfgoed. U kunt historische voorwerpen in dozen aanraken en het opgravingsproces ontdekken. Het museum biedt collecties van authentieke voorwerpen die op het slagveld zijn gevonden. Een hemd van Napoleon is zojuist aan onze collectie toegevoegd, in bruikleen van het Koninklijk Museum van Mariemont."
En als u nog wat meer wilt zien, "we hebben ook een treintje dat u naar het slagveld brengt", gaat Benoît Histace verder.

MTSO LIGNY 27102019 0017

En jij, Napoleon fan?