Musea en Erfgoed

Château de la Paix- Kamer van Napoleon

Vergeet niet om uw activiteiten tevoren te reserveren!

Château de la Paix- Kamer van Napoleon

Beschrijving

Op 16 juni 1815 behaalt Napoleon zijn laatste overwinning tijdens de slag bij Saint-Amand/Ligny. De veldslag is een van de dodelijkste en na afloop ervan blazen de Pruisen de aftocht. Die avond trekt een zegevierende Napoleon zich terug op het Château de la Paix in Fleurus, terwijl zijn manschappen rondom hem bivakkeren.

Tijdens de nacht die op deze laatste overwinning volgt, zondert Napoleon zich lange tijd van de wereld af. Teruggetrokken en vrijwel inactief gedurende nagenoeg elf uur laat Napoleon de Pruisen aan zich ontsnappen. Vanaf dan is zijn lot bezegeld.

Hoewel de nagedachtenis aan deze gebeurtenissen langzaam in de vergetelheid raakte, is de herinnering aan dat historische moment nooit volledig uit Fleurus verdwenen.

Door een bezoek aan de gerestaureerde en met een verzorgde scenografie aangevulde kamer van Napoleon kunnen bezoekers zich onderdompelen in de sfeer die op deze plaats heerste. In de kamer zijn enkele betekenisvolle details verspreid, tot grote vreugde van al wie houdt van de “kleine verhalen achter de grote geschiedenis”.

De kamer van Napoleon kan het hele jaar worden bezocht op afspraak. Tijdens het bezoek worden twee didactische films vertoond.

Tarieven

  • Gratis

Talen van het bezoek

  • Frans

Voor groepen

Talen van het bezoek

  • Frans