En, klaar voor de grote sprong?

Zin in spanning en sensatie? Je hoogtevrees overwinnen en de wetten van de zwaartekracht tarten? Parachutespringen of skydiven, er is voor elk wat wils… gegarandeerd een mooie herinnering!

Mélanie Feron, een jonge dynamische vrouw uit Chimay, vertelt ons hoe zij haar hoogtevrees overwon maar vooral over haar onvergetelijke ervaring in de lucht…

Een gevoel van angst…weggevlogen

Allereerst willen we benadrukken dat angst voor het springen in het luchtledige niets te maken heeft met lafheid, maar dat het gaat om echte angst. “Ik heb altijd gezegd dat ik een grote sprong zou willen maken voor mijn dertigste… Een soort van uitdaging voor mezelf want ik heb altijd best wel last gehad van hoogtevrees… »

“Ik zeg het eerlijk, voor iedereen die twijfelt of hij deze uitdaging aan kan, je moet het meteen doen, want zodra ik in de lucht was, maakte de angst plaats voor plezier! En nog belangrijker, de begeleiders gaven me meteen een gevoel van vertrouwen. Het is belangrijk dat je je veilig voelt en dat er naar je geluisterd wordt bij een attractie als deze… Ook al zijn andere personen, zoals mijn partner bijvoorbeeld, ongetwijfeld veel roekelozer dan ik ;-)",

Of het nu gaat om een tandemparachutesprong, of een eerste vrije sprong in een simulator, de instructeurs vertellen je wat je allemaal moet doen en geven je veiligheidsinstructies. Er wordt een beroep gedaan op veel spieren. Vooral je armen. “Ik zou zeggen dat het een sport is, maar dan beoefend op een ongewone manier, want je kunt blijven zweven zonder stress… De perfecte manier om je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd je spieren te versterken ;-)"

Skydiving 2 1

De voordelen van een ‘outdoor’ en ‘indoor’ vlucht

“Toen ik met kerst van mijn partner een cadeau-cheque kreeg voor een tandemparachutesprong op het vliegveld van Cerfontaine, sprong ik letterlijk een gat in de lucht! Ik wilde dit al zo lang… Ik ging erheen op een dag dat alle weersomstandigheden samenwerkten: wolkeloze lucht en milde temperatuur. Dat is echt super, want dan kun je pas echt van het mooie landschap genieten. De begeleider vertelde me meermaals om hier of daar naar te kijken... Kijk, dat is het meer van Virelles, zei hij dan. En dit, de meren van l’Eau d’Heure…”

Bij het skydiven zijn er geen landschappen te zien, maar heb je ook geen last van de weersomstandigheden! Deze luchtsport kan het hele jaar beoefend worden of het nu regent, waait of sneeuwt… “Ik herinner me nog dat ik op weg was naar de Airspace Indoor Skydiving in Gosselles en dat het echt pijpenstelen regende! Het skydive centre beschikt over een hypermoderne 15 meter hoge glazen tunnel met een 360° uitzicht op de omgeving, het voelt dus echt alsof je buiten aan het vliegen bent! “

Gravity Park 4

Een emotionele achtbaan

De kick, euforie en verwondering, tijdens het parachute springen passeert dit allemaal de revue! “Omdat ik het nooit eerder gedaan had, heb ik een tandemparachutesprong gemaakt met een begeleider. 30 seconden vrije val, die kunnen worden ervaren als heel lang of erg kort, afhankelijk van… Ik persoonlijk vond het ´kort´ want ik genoot met volle teugen! Na 30 seconden gaat de parachute open… En toen kreeg ik het gevoel van complete vrijheid! Je zweeft rustig door de lucht in het gezelschap van de wolken… Bij de landing had ik wat last van slappe benen, maar ik had maar één wens: nog een keer! “.

Skydiven werkt als volgt, er wordt lucht aangedreven met een snelheid van 270 km/u, wat even snel is als de vrije val met een parachute. Deze zeer visuele sport biedt prachtige luchtbaletten met een of meerdere personen tegelijkertijd waarbij figuren elkaar in grote snelheid afwisselen, soms begeleid op muziek.

”Ik vond het erg mooi om de instructeur bezig te zien met het uitvoeren van figuren, de een nog mooier en acrobatischer als de ander… heel erg boeiend om naar te kijken! Toen ik eenmaal in de glazen tube was, voelde ik wel wat spanning... Na een paar minuten vond ik geleidelijk aan mijn evenwicht en kon ik voluit van de activiteit genieten… Ik zweefde en voelde me zo rijk!... Bij de tweede keer, zei ik zelfs tegen de instructeur dat ik wel wat hoger wilde! Het was echt cool ;-)”

Wat denk je, voor jou een ‘outdoor’ of ‘indoor’ vlucht? Of net als Mélanie gewoon allebei? In de liefde, speelt geld geen rol ;-)

Skydiving 1