Onze uitdaging: u Street Art doen appreciëren!

Straatkunst wordt steeds meer geïntegreerd in het stedelijk landschap en veel steden ontwikkelen projecten rond deze discipline, waarbij het publiek tentoonstellingen in de open lucht worden aangeboden.
In Charleroi is het echt van start gegaan!

Straatkunst in Charleroi, een lange geschiedenis!

In België verscheen de straatkunst eind jaren 1980 met enkele Carolos die de muren van de verlaten metro in Montignies-sur-Sambre beschilderden. Deze plek werd hun favoriete speelplaats en verwelkomde ook graffitikunstenaars uit heel België. Charleroi, een industriestad, biedt een gunstig terrein voor deze interventies: de braakliggende terreinen en kankers zullen ook voor artistieke doeleinden worden geëxploiteerd.
Later verspreidde de Street Art zich over de hele stad dankzij evenementen zoals de Asphalte biënnale of de Urban Dream festivals. Verschillende grote namen op het gebied van internationale straatkunst, maar ook veel lokale kunstenaars, hebben hun talent laten schitteren op de muren van de stad, waardoor het stadscentrum een echt openluchtmuseum is geworden.

394 A3532

Street Art, je vindt het leuk of je vindt het niet leuk

Een dag in Charleroi in Street Art mode... ben je sceptisch? Annie en Jean waren ook... Na een bezoek met hun kleinzoon aan het Maison du Tourisme, kozen zij uiteindelijk voor de Street Art tour in het centrum van de stad. "Voor mij was Street Art gewoon vandalisme, maar mijn kleinzoon wilde de tour doen... Ik begrijp nu een beetje beter wat mensen als mooi zien. De graffiti is goed gedaan, het zijn echte kunstwerken, niet zoals de tags die je op sommige plaatsen kunt vinden. Bovendien brengt het kleur in de stad. Ik heb zelfs geleerd QR-codes te lezen, die veel extra informatie geven", legt Jean uit. Mathéo vond de cartooneske tekeningen op de route erg leuk: "Ik ben degene die de kaart vasthoudt en ik heb het metrostation gevonden! Er waren veel beroemde personages: Lucky Luke, Jolly Jumper, de Daltons, Rantanplan... Ik ken ze allemaal, ik heb de boeken thuis!"

Een Carolo Street Art Tour #1 wordt voorgesteld in het centrum van de stad. Het neemt de bezoeker mee op een ontdekkingsreis langs stedelijke kunstwerken, contrasterende artistieke werelden en verrassende installaties.

Een mengeling van werken gemaakt voor de projecten Asphalte, Art Reconnects Belgium, Colorville, Art Public, Maison des Jeunes...

De route omvat 19 stations op een kaart. De wandelkaarten zijn gratis verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme du Pays de Charleroi.

3 E5 A9579

Een plek die Instagrammers aantrekt

Voor liefhebbers van ongewone foto's en andere stedelijke ontdekkingsreizigers is street art een must geworden. Belgische en internationale kunstenaars hebben tijdens het project "Urban Dream" verschillende muren langs het jaagpad en de weg van Bergen onder handen genomen. Vanaf het metrostation Charleroi Sud dompelt de route Métro aérien - Street Art u onder in een buitengewoon industrieel erfgoed dat gesublimeerd wordt door de wereld van de Street Art. Keer te voet terug naar Charleroi via het jaagpad, de RAVeL, dat rechtstreeks naar het station Charleroi Sud leidt.

"Langs de Samber zie je de stomende en druipende intimiteit van de Air Liquide fabriek, de indrukwekkende sloopkranen van Industeel, de kleuren van de graffiti, de betoverende installaties van Carsid en het brandende hol van Thy-Marcinelle voordat je de sluis van Marcinelle en het station bereikt", legt Jean-Pol, een liefhebber van urban art, uit.

Verderop, voor een fresco, ontmoetten we Emy, een rugzaktoeriste met haar fototoestel. Ze vertrouwt ons toe: "Ik vind het geweldig! De combinatie van stedelijke kunst en de rauwe schoonheid van de oude industriestad is zeer fotogeniek! Het is perfect om mijn Instagram account te voeden!"

Zo verleidelijk?

394 A3771