Magritte, een kind van Châtelet

Laat u verrassen door Châtelet en zijn wandeling gewijd aan de schilder René Magritte. Een inwoner van de streek die veel sporen heeft nagelaten van zijn passage in deze stad, die ook in de tijd van het surrealisme lag.

Zijn leven…

In 1904, toen hij 6 jaar oud was, verhuisde René Magritte met zijn familie naar Châtelet. Al snel ontwikkelde hij een voorliefde voor tekenen en schilderen. "Sommige van zijn werken verwijzen naar Châtelet, naar de zelfmoord van zijn moeder in 1912, naar de huizen die door de familie werden bewoond en naar de omgeving", onthult Joëlle Janssens, gids en hoofd van de dienst Cultuur.
Het was op de beurs van Charleroi in 1913 dat hij Georgette Berger ontmoette, die zijn muze zou worden. Twee jaar na hun ontmoeting verliet Magritte Châtelet om te gaan studeren aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hij trouwde Georgette in 1922. Zij woonden in Parijs voordat zij naar Brussel terugkeerden, waar hij op 15 augustus 1967 overleed. Hij liet meer dan duizend schilderijen na, alsmede muurschilderingen, waaronder "La Fée Ignorante" in het Paleis voor Schone Kunsten in Charleroi, geschilderd in 1957.

Als Magritte hedendaagse kunstenaars inspireert!

Verleid door een ongewone en compleet surrealistische tour? In het hart van de stad ontdekt u werken van hedendaagse kunstenaars, gemaakt als eerbetoon aan René Magritte, zoals een buste van Alphonse Darville, een bronzen beeld van Evelyne Lemaire en een bas-reliëf van Martin Guyaux. Jérôme en Stéphanie hebben deze tocht met hun gezin gemaakt: "Deze tocht is leuk! Een mooie gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met kunst. De route is uitgezet met inlegwerk op de grond en werken van verschillende kunstenaars... het is een leuke benadering" !

394 A2733

Een vertrouwelijk interieur opent zich voor u

De vader van Magritte, Léopold, liet in de Rue des Gravelles een prachtig huis bouwen in de zuiverste Art Nouveau-stijl. Hier werd de creativiteit van de schilder geboren, en hier kreeg het surrealisme in Henegouwen zijn adelbrieven.

"Dit bourgeois huis met zijn Art Nouveau gevel heeft de architectuur zoals Magritte die kende behouden," vertelt Joëlle Janssens. Zij vervolgt: "Eenmaal voorbij de toegangsdeur met de originele uitsnijding, verwelkomen twee kariatiden de bezoekers in een hal die naar de verschillende vertrekken van het huis leidt. De woonkamer, met parketvloer, is versierd met twee zuilen op een balustrade die een vrolijk scheidingseffect geven en de lengte van de kamer breken. Twee zeer mooie marmeren schouwen worden nog steeds bezet door grote, goed gemaakte "doorlopende" kachels. Het plafond is, zoals in die tijd gebruikelijk was, versierd met stucwerkmotieven ». In 1914 werd Magritte geïnspireerd door een chromo om " Chevaux affolés fuyant une écurie en feu" te schilderen, een vroeg werk dat in het huis te zien is. Vanaf 2 mei kunt u het pas gerenoveerde huis (her)ontdekken.

Een afspraak is vereist met de culturele dienst van Châtelet.

394 A2752