Laten we van het aardbeiseizoen genieten!

Het is in het seizoen ... lekker, zoet, pittig, rijk aan vitaminen, ze zijn populair bij de meesten van ons!
Wist je dat een portie van 150 g de dagelijkse behoefte aan vitamine C van een volwassene dekt? Geen reden om je schuldig te voelen, aardbeien zijn heerlijk! Heb je er ooit aan gedacht om aardbeien en Brie kaas te combineren? Wij bieden u een verrassend recept aan, het resultaat van de samenwerking tussen twee lokale producenten en bedacht door de beroemde chef-kok Julien Lapraille!

Aardbeienteelt in Gerpinnes

In 1991 begon het echtpaar Bolle in Gerpinnes op een paar hectare aardbeien te telen in de open lucht. Het succes was onmiddellijk en beetje bij beetje evolueerden de technieken en nam het bebouwde areaal toe.
Pascal kweekt en zijn vrouw, Maryline, biedt verkoop en proeverij aan particulieren. Dit was de geboorte van Les Fraises Du Village.
"Aardbeien worden alleen in de volle grond geteeld, wat de eerste voorwaarde is voor het verkrijgen van een aardbei met een onnavolgbare smaak"
vertelt Pascal ons.
Les Fraises du Village biedt 5 variëteiten aan: Darselect, Gariguette, Lambada, Mara des Bois, Charlotte en Amandine - in al zijn vormen - ijs, tartelette, wijn, bier....
Aardbeien zijn in het seizoen verkrijgbaar bij de meeste van onze plaatselijke producenten.
"Aardbeienijs blijft een van onze populairste producten. Zijn unieke smaak maakt hem onnavolgbaar. Wat de productie betreft, is de Joly het hele seizoen aanwezig, hij is zeer groot en vlezig, hij is een must voor gebak. De Lambada is de favoriet van onze bezoekers, sappig en zoet, het wint alle stemmen"
legt Wivinne Bolle, de manager uit.

394 A2276

Een groot assortiment kazen!

De Ferme du Raz Buzée, ook gelegen in het dorp Gerpinnes, wordt gerund door de familie Blaimont. In dit gemengde bedrijf (gewassen en vee), gespecialiseerd in zuivelproductie, heeft iedereen zijn plaats: Bernard en Frédéric, vader en zoon, in de productie, Anne-Marie en Anne-Sophie, de echtgenotes, in de verwerking! Een geweldige synergie die hen in staat heeft gesteld een breed assortiment kazen aan te bieden: verse, zachte en geperste kazen, enz. Mettertijd zijn ook andere producten aan het assortiment toegevoegd: yoghurt en ijs.
Anne-Sophie Blaimont vertelt ons dat "de Rigodon-kaas, gerijpt met bruin Gerpinnoise-bier, de bestseller is in hun productie. Gezinnen houden van de knipoog naar de plaatselijke folklore met zijn naam die verwijst naar een marsdrumdeuntje, en maken van de gelegenheid gebruik om tijdens het winkelen de koeien te bezoeken. De tomme kaas is ook erg populair en heeft verschillende prijzen gewonnen! Maar wat zeker aan het begin van het lenteseizoen het meest wordt gevraagd is het "Crunchy" ijs, met koekjes, knapperige karamel en stukjes biscuit".

394 A1776

Een smakelijk huwelijk voorgesteld door chef-kok Julien Lapraille!

De chef geeft ons zijn recept voor toast met Gerpinnes aardbeien en Raz Buzée Brie kaas:
- 2 sneetjes boerenbrood
- 60 g Belgische brie van de boerderij van Raz Buzée
- 10 dorpsaardbeien
- ½ witte ui
- 1 klontje boter
- 2 takjes tijm
- fleur de sel, versgemalen peper, gearomatiseerde azijn
Het is aan jou:
- Smelt een klontje boter in een hete pan. Kook uw fijngesneden ui direct een paar minuten en voeg de gehalveerde aardbeien toe. Deglaceer met een gearomatiseerde azijn.
- Leg maar direct op de zijkant. Het doel is om knapperige aardbeien te krijgen en geen compote.
- Rooster de sneetjes brood en leg er de Brie op. Breng op smaak met fleur de sel en zwarte peper.
- Bedek met het aardbeien/ui mengsel en bestrooi met verse tijm.

Bon appétit!!!

Toast fraises gerpinnes