De ezel in alle staten...

Koppig, dom, langzaam… De ezel is het mikpunt van hardnekkige stereotypen uit onze opvoeding en cultuur. Maar het gaat alleen maar om stommiteiten aan zijn adres. De ezel is begaafder dan het paard, heel erg zorgend en empathisch.

Ariane Cabaraux, mede-oprichter van de vzw États d’Ânes in het dorp Treignes in Viroinval, veegt met een haal dit totaal ongefundeerde imago van domheid en hardnekkigheid van tafel.

De ezel is zo dom nog niet

Of het nu in de fabels van La Fontaine is, de romans van Alphonse Daudet of de ezel in Shrek, het dier wordt meestal omschreven als een echte domkop. Maar dit doet geen eer aan dit dier, dat ons al eeuwen vergezelt en dat trouwens zelfs intelligenter zou zijn dan het paard! In tegenstelling tot die laatste die erin galop vandoor gaat zodra hij gevaar bespiedt, denkt de ezel eerst na, besnuffelt en analyseert de situatie.

De ezel is ook erg oplettend, als hij op pad gaat met een groepje personen, wacht hij altijd op een persoon die achterop dreigt te raken. `Ezels zijn graag in gezelschap. Het zijn kuddedieren. Ze zijn erg sociaal en zeer vriendelijk. Het zijn echt dieren die het verdienen om gekend te zijn. Ze zoeken de nabijheid. Ze wakkeren onze behoefte aan contact en affectie aan… `

Op de wandelingen onder begeleiding van een gids waar ezels je meenemen om Viroinval en de schoonheid van de landschappen te ontdekken, leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen door de ezel aan de halster vast te houden.

VIC05553

Een pintje pakken met een ezel... lijkt dat je wat?

Kent iedereen het concept kattencafé? Het gaat om themacafé´s/bars waar je je drankje nuttigt omgeven door katten die je kunt aaien, voeden en op schoot kunt nemen. In Viroinval midden in de landelijke omgeving, is eenzelfde soort concept opgezet maar dan met ezels! “Het gaat om een originele cafetaria waar je kunt pauzeren en iets kunt nuttigen in het gezelschap van 6 ezels, die rondhangen op de binnenplaats van de kasteelhoeve in… “

Naast het feit dat je een drankje kunt nuttigen met deze vrienden met hun grote oren, is het ook mogelijk om hen te verzorgen. “Een goed verzorgde ezel, is een gelukkige ezel. Dit dier kan zichzelf zonder al te veel problemen schoonhouden, maar hij heeft wel dagelijkse zorg en toezicht nodig. Ben je een knuffelaar? Hij zeker, dus aarzel niet, harde borstel, zachte borstel, borstel voor de manen, de oren schoonmaken, de neusgaten,… genoeg mooie en onvergetelijke momenten om met dit dier door te brengen. “

VIC05173

De mens en de ezel, een bijzondere relatie

Naast het feit dat Treignes de meeste musea telt voor zo’n klein dorpje, heeft het ook een bijzonder originele attractie: een educatief centrum voor paardachtigen. Dit is een centrum waar je alles kunt leren over de ezel: zijn geschiedenis, zijn behoeften, zijn gedrag, zijn karakter, wat hij eet, enz. Dit centrum is toegankelijk voor gezinnen, scholen (kleuter- en basisonderwijs), schoolreisjes, team building, enz. In dit centrum leer je, dat de ezel een vriendelijk en rustig dier is met een goed oog voor onze gevoelens.

“Wij verzorgen ook ezelsessies voor ouderen in het verzorgingscentrum of mensen met een beperking of met integratieproblemen…’Het is boeiend om te zien hoe gevoelig de ezel is voor de emoties van deze mensen. Zijn zachte vacht en lieve ogen boezemen ongetwijfeld vertrouwen in. Tijdens een activiteit, komen ze uit hun isolement, of verwarring... in een beschermde natuurlijke omgeving die volledig toegankelijk is voor minder stabiele personen of voor personen in een rolstoel. Een echt waardevolle ervaring die bijdraagt aan het welbevinden voorzien van een vleugje zen. “

Heb je zin om erop uit te trekken, een glas te drinken of de verschillende kanten van onze vriend met de grote oren te ontdekken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Ariane of Virginie van de vzw États d’Ânes die met alle plezier willen inspelen op je behoeften ;-)

VIC05646