5 redenen om te gaan luisteren naar het burlen van het hert

Wist je dat het mogelijk is om naar het burlen van de herten te gaan luisteren in het woud van de Chimaystreek? Er worden speciale avondtochten georganiseerd om het bijzondere geluid van deze hertachtigen te ontdekken.

Zie hier, waarom je dit toch op zijn minst één keer in je leven moet hebben gehoord:

1. Het is gewoon magisch

Het edelhert, de koning van het woud, is een majestueus en robuust dier. Het edelhert leeft alleen in het bos door toedoen van de mens. Eigenlijk houdt het dier vooral van gras. Zijn gebrul, dat lijkt op een schreeuw of het brullen van een koe, is tot meerdere kilometers in de omtrek te horen. Meestal reageren herten op elkaars kreet. Op de luisteraar komt dit over als een nogal merkwaardige vrolijke kakofonie.


2. Het duurt maar 3 weken

De liefde duurt maar kort. Maar net 3 weken, van 20 september tot 5 oktober, tijdens de paartijd. Door te burlen, probeert het mannetje zich op te stellen als meester in het burlen en zo de vrouwtjeskudde te verleiden. Hij eet maar weinig en is vooral bezig met burlen. Hij verplaatst zich soms naar een andere plek, al naar gelang de positie van de vrouwtjesherten. Soms gaat hij de strijd aan met een ander hert om zijn plaats als leider te behouden.

Cerf Taillette Simonet 2

3. Je hoort hem met je eigen oren

Dit bijzondere geluid is te beluisteren via internet, maar dat heeft niet hetzelfde effect als wanneer je buiten bent en het geluid vanuit de verte tot je komt. Goed ingepakt in je jas, neergehurkt, en je luistert… je stelt je voor dat er een paar herten van indrukwekkende omvang aan de rand van het bos staat. Een complete ervaring met de geur van de bomen en het zand onder je schoenen.


4. De herten leven in onze nabijheid

In tegenstelling tot de geruchten die rond gaan leven ze niet alleen in het woud van Saint Hubert maar ook in het woud van de Chimaystreek. Ze houden van bosranden en vrij gekapte zones. Ze onderscheiden zich van reeën door hun grootte: het edelhert is groter en zijn hoofd steekt verder naar voren. Het woud van de Chimaystreek ten zuiden van Treignes of de RAVeL van Romerée zijn twee plekken in de regio waar kan worden geluisterd naar het burlen.

Redimensionée

5. Gewoon een bijzonder moment beleven met een familielid of vriend

Het burlen van de herten kan ook worden beluisterd in gezelschap van je naasten, die zeker ook onder de indruk zullen zijn van de koning van het woud. De duisternis, het luisteren en het nachtleven brengen ons in een unieke en mysterieuze sfeer. Wanneer verschillende herten op elkaar reageren als een soort van echo, zijn er magische intonaties te horen. Na afloop hebben we een voldaan gevoel. De vijf zintuigen staan nog aan en de geest staat open voor de natuur die ons omringt. En het levert vooral mooie herinneringen op!

We benadrukken dat het hier niet gaat om het bekijken van de dieren (soms met een beetje geluk zie je ze wel ergens in de verte ;-), maar om het genieten van hun geluid, waarbij we het woud en zijn bewoners met rust laten. Het edelhert blijft een wild en onvoorspelbaar dier. We zijn dus afhankelijk van zijn goede wil ;-)

Cerf Taillette Simonet