5 heersende opvattingen over het leven van de trappistenmonniken

Veel werk en weinig vrije tijd, geen contact met de buitenwereld, een Spartaanse levensstijl in een geïsoleerde omgeving, enz. Er gaan heel wat clichés rond over het leven van de trappistenmonniken, maar wat is er eigenlijk van waar?

Armand Veilleux, een van de veertien monniken van de gemeenschap van de statige abdij van Scourmont, vertelt ons over het leven in het klooster van de Cisterciënzer orde. En dan ontdek je al snel dat het habijt beslist niet de monnik maakt ;-)

1. Een leven dat volledig in het teken staat van werken?

Naast het gebed, ziet de monnikengemeenschap toe op het bierbrouwen dat plaatsvindt in de abdij zelf, een vrije keuze met als doel de traditie voort te zetten van het beroemde trappistenbier van Chimay. “In de praktijk proberen we in ons leven een evenwicht te vinden tussen meditatie, gebed, studie, onderhoud van het huis, enz. Wij richten onze dagen in volgens de regel van Sint Benedictus, als onderdeel van de Benedictijnse familie, waar ons leven is gewijd aan het zoeken naar eendracht met God in een gemeenschap van broeders.”

Abbaye Notre Dame de Scourmont 2

2. Een leven afgesloten van de buitenwereld?

De trappistenmonniken hebben gekozen voor het leven in de marge van de wereld, een wil om een leven te leiden dat gericht is op het geloof. “Ook al wordt ons leven erg bepaald door het werk en het gebed, toch zijn wij niet volledig afgesloten van de buitenwereld. De monnikengemeenschap heeft in 1996 de stichting Chimay Wartoise opgericht. Deze stichting ondersteunt projecten van verenigingen die zich richten op jongeren, werkgelegenheid in de regio en/of lokale ontwikkeling. Wij zijn erg betrokken bij het lokale leven en het regionale culturele leven.

3. Alle dagen leven in eenzaamheid?

Onze taken hebben altijd een link met de Kerk, de gemeenschap en de lokale bevolking. “Toch moet je je een niet al te strenge voorstelling maken van ons dagelijkse leven. Wij ontvangen bijvoorbeeld gasten en/of groepen die graag in retraite willen gaan in ons klooster of die gewoon willen deelnemen aan ons leven van gebed. Er komen groepen bedrijfsdirecteuren, die willen zien hoe ze het christelijk leven kunnen integreren in hun zakelijk leven of in hun privéleven. U ziet, het betreft slechts relatieve eenzaamheid ;-) ».

Abbaye Notre Dame de Scourmont 5

4. Een leven zonder internet?

“Weet u, wij passen ons ook aan de tijd aan, we leven niet in volledige digitale autarchie ;-) Door internet kunnen we aanwezig zijn in de wereld, terwijl we er tegelijkertijd buiten blijven. We ontvangen bijvoorbeeld aanvragen per e-mail van personen die een paar dagen deel uit willen maken van ons dagelijks leven in het klooster… U kunt hiervoor terecht op de website van de abdij van Scourmont, die beheerd wordt door mij. Twee jaar geleden is de website in een modern jasje gestoken. De lay-out is wat strakker en er is mooi beeldmateriaal te zien, enz.”

5. Altijd Chimaykaas en/of bier bij het eten ;-)?

Er wordt ongeveer 180.000 hectoliter bier gebrouwen per jaar in de abdij van Scourmont onder supervisie van de monniken. Dit bier wordt geëxporteerd naar 74 landen, met name Frankrijk, de VS en China. De abdij produceert ook kaas, ongeveer 960 ton per jaar. “We genieten ook van andere producten dan die van Chimay… In onze gemeenschap wordt maar heel weinig bier gedronken. Maar we moeten zeker toegeven dat ons trappistenbier het beste is van de hele wereld ;-)”

Abbaye Notre Dame de Scourmont 4