Musea en Erfgoed

Nelson Mandela Park

Vergeet niet om uw activiteiten tevoren te reserveren!

Nelson Mandela Park

Beschrijving

Het majestueuze kasteel van Monceau-sur-Sambre is in klassieke stijl gebouwd en dateert deels uit de 17e eeuw. Rondom strekt zich een prachtig park uit van 67ha, een van de parels van het natuurlijk erfgoed van het land van Charleroi.

Ten tijde van Lodewijk XIV werd dit domein volgens de Franse stijl getekend. Later werd deze tuin in Engelse stijl heraangelegd en hij bevat nu een opmerkelijke rijkdom aan planten. Enkele elementen ervan, waaronder een groep van vijf essen (Fraxinus excelsior monophylla), uniek in België, vallen op door hun hoge leeftijd. Op een zekere hoogte van hun stam vertonen zij een verdikking die in botanische termen een “knoest” wordt genoemd, een onvolmaaktheid die optreedt tijdens de groei.

Het domein van Monceau herbergt ook een arboretum met een ecologisch circuit. Het is een bewegwijzerde wandeling waarbij bezoekers met behulp van een audiogids de belangrijkste boomsoorten van onze streek leren kennen.

Een gele kornoelje (Cornus mas) valt op vanwege zijn geïsoleerde standplaats, zijn omtrek van een meter en zijn takken die een diameter van 10m halen.

Niet ver van de kornoelje verrijst majestueus een Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,20m. Bijzonder is dat hij geënt werd op een zomereik.

Nog een andere eik vraagt om aandacht, de zomereik (Quercus robur) samen met vijf grove dennen (Pinus sylvestris) die zich losmaken van de omringende bomen.

Tarieven

  • Gratis